Thursday, February 5, 2009

Гэр ахуйн зөвөлгөө


Хөргөгчний зориулалтын хэсэгт хvнсний ногоо, жимсийг хадгалах хэрэгтэй. Гэрэл агаар нэвтрэх vед тэжээллэг чанар нэлээд алдагддаг. Яг хоол хийхийн өмнөхөн ногоогоо арилгаж, угааж, хэрчих хэрэгтэй. Тэгвэл витамин нь алдагдахгvй.

Удаан хугацаагаар ногоо, жимс хадгалах шаардлага гарвал хөлдөөх нь дээр. Хvнсний ногоог чанахдаа бvтнээр, эсвэл томоор хэрчиж, апь болох бага усанд хийвэл тэжээлийн бодис алдагдахгvй. Болгосон зvйлээ хадгалах болбол битvv саванд хөргөгчинд тvр зуур хадгалах хэрэгтэй.

Мах загасыг хөргөгчнөөс гаргамагц шууд хоол хий. Ил удаан байлгавал элдэв бактер дороо vржинэ. Хайруулын таваг, шарх шvvгээ, усны ууранд болговол витамин бараг алдахгvй. Богино долгионы зууханд мах болгоход тэжээлийн бодисууд хэвээр байх боловч амт нь жаахан тааруу. 
Мөн мал, шувууны мах чанасан шөлийг бvv асга, А витамин ихтэй учир сvмс хийгээрэй.

Зах, гадаа гудамжнаас өндөг худалдаж авч болохгvй. Өндгийг усанд хийж шалгадаг, хөвж байвал шууд хая. Мөн өндгийг угааж хэрэглэ, хальс нь сvвэрхэг тул микроб дотогш нэвтэрч болзошгvй. Мөн хөргөгчний хаалганд биш харин дотор нь хадгалах хэрэгтэй.

Тарвас сайн vзэж, доод хэсгийг сайн хар. Ёроол хэсэгт бага зэрэг шаравтар байх ёстой. Гэхдээ цагаан юмуу, эсвэл шажигнах чимээ сонсогдвол тэр сэвсгэр, эсвэл усархаг байна гэсэн vг. Тарвас сонгохдоо том, хатуу, бөөрөнхий, хэлбэртэйг нь сонгох хэрэгтэй. Тэгэхдээ гялгар, гадаргуутай, зураасгvй , гэмтээгvй, цагаан толбогvйг аваарай. Хэрэв танд доторхийг харах боломж олдвол болсон тарвасны vр хар байдаг бөгөөд цагаан vр огт байдаггvйг санаарай.

Тарвас болох тусмаа сvvл нь хатдаг тул хуурай сvvлтэй бол болц нь гvйцсэн байна. Мөн хулуу шиг хэсэг хугацааны дараа гvйцэд болно гэж байдаггvй. Ийм учраас та хөргөгчиндөө хийгээд дараа нь улаан чихэрлэг болохоор нь иднэ гэж найдсаны хэрэггvй шvv

0 Сэтгэгдэл: