Wednesday, January 28, 2009

Чихрийн шижин өвчин гэж юу вэ?

Хvний биеийн нойр булчирхай гадаад, дотоод гэсэн хоёр шvvрэлтэй бєгєєд гадаад шvvрэл нь єєрєєсєє хоол боловсруулалтад оролцдог ферментvvдийг ялгаруулдаг.

Дотоод шvvрэл нь цусанд даавар нийлэгжvvлдэг аж. Гэтэл энэ эрхтэн євчилснєєс болоод ялгарч байгаа инсулин дутагдаж сахарын євчин vvсдэг. Тиймээс нойр булчирхайгаа хамгаалж байх хэрэгтэй. Чихрийн шижин євчинд нэг хоёрдугаар vе гэж байдаг.

Нэгдvгээр хэлбэр нь: цусан дахь сахар ихэссэнээр хvн ухаангvй байдалд орно. Ихэвчлэн хvvхэд залууст ам цангах байдлаар зовиур нь илэрдэг. Энэ хирээр шингэн уусаар байвал олон дахин шээж, турж эцдэг. Хэл ам нь хуурайшиж, хацар, дух, дээд зовхи, эрvvний судасны торлог єргєснє. Хvvхдийн єсєлт зогсож элэг нь томордог.

Хоёрдугаар хэлбэр: хожуу илэрдэг, ахмад настайчуудад арьсаар идээт зvйл туурч, сульдаж, ам цангаж шинж тэмдэг нь илэрдэг. Цусны даралт ихсэж, нvдний торлогт єєрчлєлт орж улмаар сохрох ч аюултай. Мєн бусад дотоод шvvрлийн булчирхайн євчин байдаг. Нойр булчирхай ямар байдлаар гэмтсэн гэдгээс энэ євчний хэлбрvvд шалтгаалана. Хvн удаан хугацаагаар тарган байгаад байвал эмчид vзvvлэх хэрэгтэй. Цусны даралт байнга шалтгаангvйгээр ихэсдэг, том буюу 4,5 кг жинтэй хvvхэд тєрvvлдэг ээжvvд, их жинтэй гарч байгаа хvvхдvvд эмчийн хяналтад байх ёстой. Нєгєє талаар буруу зуршилтай, vргэлж чихэр иддэг бол эмчээс зєвлєлгєє авах хэрэгтэй. Хэт их илчлэгтэй хоол идээд хєдєлгєєнгvй ажилдаг хvмvvс энэ євчнийг тусах магадлалтай. Хvний биеийн чухал эрхтнvvд сахарын євчнєєс болж гэмтдэг. Тухайлбал зvрх, тархи, бєєр, нvд их єртдєг. Чихрийн шижин євчтэй хvн vхэр, хонь, тахианы єєхгvй мах, туулай, шувуу бага малын мах иднэ. Хар хатсан талх, хивэг, хєц, гурвалжин будаа, овьёос, хєєрvvлсэн сvv, тараг, ээдэм, ааруул тослог багатай хоол идэх шаардлагатай. Хvний цусан дахь сахарын хэмжээ зургаан ммойл-оос доош байвал эрvvл гэж vздэг. Vvнээс дээш гараад ирвэл євчтєн байнгын хяналтад орно.

0 Сэтгэгдэл: